Duurzaam, comfort en energiebewust

Biologisch, biobased, circulair, een gezond binnenklimaat én toekomstbestendig

Bij de start van de verbouwing van Ynske lag de focus, zoals in vele van onze voorgaande projecten op goede isolatie, prettige lichte ruimtes en energiebewust wonen en leven. Anders gezegd; lekker warm, aangenaam comfort en je thuis voelen zonder hoge kosten. Fijn voor de portemonnee én duurzaam.. toch?

Maar gaandeweg de voorbereiding besloten we deze ‘duurzame’ lat hoger te leggen. Duurzaam gaat immers verder dan het eindgebruik. Juist de oorsprong, het productieproces, het gebruik én mogelijk hergebruik van materialen, geven het begrip Duurzaam pas echt inhoud. Duurzaam in de zin van circulair, biobased en biologisch, en natuurlijk energiebewust.

Het zo ‘groen’ mogelijk afbouwen van Ynske werd onze missie én onze uitdaging.

Dat betekende meer kennis over de herkomst en de samenstelling van materialen maar ook hoe ze verwerkt moesten worden zónder dat de groene waarde verloren zou gaan. We wilden de ‘circulaire’ cirkel in gang zetten of juist in stand houden. Met als doel dat de (bouw)materialen geen toekomstig afval gaan worden.

Voor elk materiaal zijn we daarom op zoek gegaan naar een groen alternatief. Het bleek al snel dat groene (bouw)materialen veelal duurder in aanschaf zijn ondanks dat ze minder vervuilen. Om die kosten te compenseren zijn we gaan minderen in gebruik van materialen of hebben we andere keuzes gemaakt.

Bijvoorbeeld; Voor het afwerken van de muren wilden we géén OSB, gipsplaten en stuc gebruiken vanwege hun lastige hergebruik en vervuilende productie, maar we wilden natuurlijk wél constructieve muren. Door deze materialen niet te gebruiken kwam er budget (en droogtijd) vrij en konden we dit geld gebruiken voor biobased Ecoboard platen die we vervolgens zonder andere toevoegingen zijn gaan afwerken met een biologische verf. Zo blijven ze behouden voor de toekomst. Voor de isolatie van de buitengevels wilden we in eerste instantie gebruik maken van PIR isolatie. PIR isolatie heeft een hoge isolatiewaarde maar ook een hoge CO2 footprint, het is immers kunststofschuim die alleen her te gebruiken is in zijn originele vorm. Het vormt een bron van microplastics in de omgeving bij verwerken en bij uiteindelijke verbranding ontstaan er giftige gassen. Op zoek naar een duurzame variant isolatie stuitten we op schapenwol isolatie. Wol van schapen die aan landschapsherstel doen en waarbij er tijdens de verwerking van wol naar isolatiedeken geen chemicaliën worden toegevoegd. De isolatiewaarde van wol is weliswaar lager maar andere eigenschappen blijken veel gunstiger. Zo heeft wol een veel hogere geluidsisolatie waarde én een betere vochtregulatie dan PIR, belangrijke eigenschappen op het water en voor het binnenklimaat.

Onze keuzes mochten niet tot gevolg hebben dat het comfort aangetast zou worden. Voor ons houdt comfort in: goede luchtventilatie, warmte en vocht regulatie én een gezond binnenklimaat. Alle door ons gekozen materialen dragen hieraan bij. Het is dan ook heerlijk vertoeven gedurende alle seizoenen.

Is het ons gelukt alles groen te doen? Nee helaas niet, de buitenzijde van de ark is weliswaar van thermisch verduurzaamd hout uit Scandinavië maar de kozijnen zijn van kunststof. Ze garanderen ons weinig onderhoud ondanks de grote weersinvloeden op het water, langdurige kwaliteit en waren eerlijk gezegd de enige mogelijkheid binnen ons budget. Het dak is wel geïsoleerd met PIR isolatie, de platen zorgen er voor dat er 28 zonnepanelen op geplaatst konden worden. De dakbedekking is wit geschilderd met een biologische verf om de temperatuur binnen nog wat lager te houden. De natte ruimtes worden veelvuldig gebruikt door verschillende personen en vragen om intensieve schoonmaak. Ze zijn daarom betegeld met keramische tegels evenals de keukenmuur.

Zijn we toekomstbestendig? Daar gaan we wel van uit. We hebben de woonboot met functionele ruimtes ingedeeld, en de basics zoals vloer en wanden met natuurlijke materialen met een lange levensduur afgewerkt. De keuken komt uit een fabriek in Nederland die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, het aanrechtblad kan weer ingeleverd worden bij de leverancier en volledig gerecycled worden tot een nieuw blad. De meubels en serviezen zijn bijna allemaal tweedehands, de dekbedden zijn van schapenwol en het badlinnen is deels van biologisch katoen. Buiten zijn de steiger, loopbrug, palen en het terras van tweedehands hout, wordt de tuin biologisch onderhouden, het gras niet besproeid en houden we met onze buitenverlichting rekening met de dieren zoals de egel en de vleermuis.

En dat alles is vastgelegd in een materialenpaspoort waardoor in de toekomst de materialen traceerbaar en herbruikbaar zijn. Door in de basis te kiezen voor duurzame kwalitatieve materialen garandeert de woonboot generaties lang vakantieplezier. Onze missie is volbracht!